Goede voorbeelden (Speelbossen)

Buiten benen

Speelbossen zijn er in allerlei soorten en maten. Ter inspiratie vind je hieronder enkele voorbeelden van ‘puur natuur’ bossen maar ook van speelzones waar speeltoestellen en speelelementen staan opgesteld. In al deze bossen mag je vrij spelen zonder toestemming te vragen, het zijn immers erkende speelzones in bossen.
In principe horen speeltoestellen niet thuis in bossen en natuurreservaten. Toch kunnen ze op bepaalde drukbezochte plaatsen met duidelijke recreatieve functies wel geplaatst worden. Wij pleiten echter voor puur natuur spel. Tips, kant en klare bosspelen en verrassende weetjes op het ritme van de seizoenen, lees je in Buiten Benen, het handboek voor natuurvriendelijk spelen (www.inverde.be).

‘Puur natuur’ bossen voor machtige bosspelen:

  • Genk: De jeugddienst maakte een folder waarin 14 speelzones in Genkse bossen worden voorgesteld, inclusief stadsplan en foto’s. Zo zie je meteen welk bos je in de kuip hebt…
  • de Voorkempen: In deze regio ten noordoosten van Antwerpen vind je maar liefst 47 speelzones in bossen. De meeste ervan werden gerealiseerd in 2008, een initiatief van het regionaal landschap waarbij de Vereniging voor Bos in Vlaanderen vzw intensief samenwerkte met de verschillende gemeentelijke jeugd- en groendiensten van deze streek. Bij elke speelzone lees je waarvoor ze zoal geschikt is. We doen een greep hieruit: … hier is ook een oude zandduin…vooral naaldbomen ideaal om kampen te bouwen…bos maar ook open plekken…hier staan picknicktafels…twee oude bunkers…jongeren zelf een crossparcours aangelegd…rhododendrons vormen een geweldige schuilplaats…
  • Averbode: In de Merodebossen van Averbode en Tessenderlo vinden we de grootste speelzone van Vlaanderen. Hier mag je vrij spelen in een gebied van 30 hectaren! Natuurpunt denkt er zelfs over om enkele vennen in de toekomst open te stellen om te spelen en te zwemmen! Het leukste aan deze bossen zijn natuurlijk de hellingen en zanderige bulten. Een garantie voor bosspelen met de tong op de tenen!
  • Kaprijke: Deze kleine gemeente die zelf geen bos bezit, sloot een overeenkomst om een speelzone open te stellen in bossen van de watermaatschappij. Sluipspel tussen reuzenvarens, op tocht doorheen de Lembeekse bossen.

beek in het bos‘Speeltuin’ bossen met avontuurlijke speeltoestellen in natuurlijke materialen:

  • Kluisbos in Kluisbergen: Speelzone in een oud beukenbos dat vooral in zonnige weekends erg druk wordt bezocht door wandelaars, mountainbikers, jeugdbewegingen, pannenkoekeneters enz. De speelzone is gelegen naast de parking van enkele restaurants. Met stammen en takken uit het bos zelf zijn hier een versterkt kamp, een loopbrug, een indianentent, een reuzenpicknicktafel en meer fraais gebouwd. Leuk voor gezinnen met kinderen, maar ook wel fijn voor jeugdgroepen (vooral dan de jongere leeftijdsgroepen).
  • Meerdaalwoud in Oud-Heverlee: Pionier in de avontuurlijk ingerichte speelzones is de speelzone Everzwijnbad nabij jeugdverblijf De Kluis. Langs een wandelparcours staan uitdagende elementen opgesteld zoals bijvoorbeeld klimpalen, een heuse ‘rivier’ die je via stapstenen of een slingertouw kan oversteken, een boomstamdraak alias evenwichtsbalk, enz. Aan dit traject zijn voor de  liefhebbers quiz-opdrachtjes gekoppeld via infopanelen.
  • Gemeentelijke speelzone in Averbode: Uitdagende speeltoestellen in duurzaam robiniahout maar ook eenvoudig zelf te bouwen takkenhutten en wilgentunnels.

Ook in parken en openbaar groen denkt men steeds vaker aan avontuurlijke speelmogelijkheden en speelbosjes. Heel leuke voorbeelden vind je in Gent: de Prettige Wildernis en het park aan de Nieuwe Wandeling.
In 2008 en 2009 kregen een 20-tal gemeentelijke projecten subsidie van de oproep ‘Harmonisch Park- en Groenbeheer’ die – wegens grote interesse – twee jaar lang in het teken stond van ‘kinderen en jongeren’. De geselecteerde projecten vind je op www.harmonischparkengroenbeheer.be.

Van bijna alle bovenstaande voorbeelden en van nog veel meer andere, staan reportages en foto’s op www.opkamp.be/pagina/water-en-bos.

Sitemap | Ontwerp door Emma Thyssen | Ontwikkeling door Mediaraven