Waarom Goe Gespeeld!?

 Spelen is wat kinderen doen

Waarom is goe spelen belangrijk? Allereerst omdat kinderen kinderen zijn! Spelen is hún manier om in de wereld te staan, om zichzelf te zijn, om met hun omgeving om te gaan. Zeker buitenspelen is en blijft de favoriete vorm van spelen en graag dan avontuurlijk en in de natuur, zeggen kinderen. En dat je van spelen blij wordt – ook dat zeggen ze!

Goe spelen doe je zelden alleen. ‘Mag ik meedoen?’ ‘Niet valsspelen hé!’ ‘Hij kan dat nog niet zo goed, mag hij van dichtbij gooien?’ ‘We doen om ter eerst tot tien! Nee, tot twintig!’ Spelen is vooral: samen spelen en dat is wat kinderen er ook zo leuk aan vinden. Terwijl ze spelen, leren ze voortdurend hoe ze met elkaar moeten omgaan: rekening houden met elkaar, regels afspreken, onderhandelen, ruzie maken en ruzie oplossen.

Het is ook door te spelen dat kinderen hun buurt leren ontdekken en zich meer en meer vertrouwd maken met de publieke ruimte. Niet iets wat je leert op de achterbank van de auto!

Het effect van spelen

En natuurlijk is spelen ook gezond en goed voor de sociale, cognitieve en motorische ontwikkeling. Niet dat dat het doel moet zijn – spelen doe je gewoon omdat het leuk is – maar als vanzelf gaat veel goe spelen samen met lichamelijk bezig zijn, jezelf voor uitdagingen stellen en steeds meer kunnen en willen kunnen.

Deze onderzoeken zetten het belang van goe spelen op een rijtje:

  • Dit artikel vat mooi samen waarover buiten spelen precies gaat.
  • Wat is het belang voor het kind en het economisch belang van buitenspelen? Dat vind je in dit onderzoek
  • Jantje Beton deed uitgebreid onderzoek bij kinderen en ouders over wat en waar kinderen spelen, welke plekken en spelletjes hun voorkeur hebben en wat spelen nog leuker zou maken. 
  • Wat noemen kinderen zelf als redenen om wel of niet buiten te spelen? Een Nederlands onderzoek van TNS en Jantje Beton (2008) geeft hun mening weer. 
  • In 2013 voerde TNS in opdracht van Jantje Beton, de Nederlandse tegenhanger van Goe Gespeeld!, een grootschalig onderzoek naar buiten spelen in de eigen buurt onder 600 kinderen van 6 t.e.m.12 jaar. Het volledige rapport of de samenvatting vind je hier.

 

 

Sitemap | Ontwerp door Emma Thyssen | Ontwikkeling door Mediaraven