14 mrt 2024

Congres Exclusief/Inclusief op 7-8 mei

In 2024 is Gent officieel European Youth Capital en het Actieplan Mee(r) naar buiten?! is onlangs gelanceerd. In het kader hiervan slaan het Departement Cultuur, Jeugd & Media Vlaanderen, Jeugddienst van Stad Gent en Broei vzw de handen in elkaar. Wij, als VDS, zijn mee inhoudelijke partner in dit verhaal. 

Samen organiseren we het congres EXCLUSIEF / INCLUSIEF op dinsdag 7 en woensdag 8 mei 2024. We focussen op RUIMTE om jong te zijn in de publieke ruimte. Hiervoor richten we ons op zowel ruimtelijke als sociale actoren en willen in de eerste plaats de expertise van jeugdwerkers, maatschappelijk werkers en onderzoekers linken aan die van ontwerpers, architecten en stedenbouwkundigen.

Het congres bouwt verder op een eerste onderzoek dat de Stadsbouwmeester Gent heeft uitgevoerd met de vraag hoe jongeren hun omgeving ervaren en hoe de ideale jongerenruimte er dan uitziet. Een mogelijke conclusie is dat er ruimte nodig is die exclusief voor jongeren is, maar dat ze die ruimte zelf wel zo inclusief mogelijk willen. 

Zowel internationale sprekers als Assemble (UK), Malique Mohamud van Concrete Blossom (NL), Leo Valls van Skateurbanism (FR), Arna Mačkić (NL) en Jante Beton (NL), als jongerenorganisaties en -collectieven GoBoom, Pleinpatrons, Nerdlab, Bataljong, Saamo, JES,... als architecten Filter Café Filtré, 1010.au, AWB,...  delen hun visie op deze complexe materie. 

Schrijf je in!

De twee dagen worden stapsgewijs opgevuld qua programma. Eerst wordt er op stadsniveau gekeken naar de grote uitdagingen van deze tijd voor kinderen, jongeren en de publieke ruimte. Vervolgens zoomen we verder in op de buurt, de plek en het individuele niveau.