Goe Gespeeld?!

EEN PLEIDOOI VOOR GOE SPELEN

Goe Gespeeld! is een netwerkorganisatie die het recht op spelen voor kinderen wil garanderen. We willen de belangen van spelende kinderen behartigen door het informeren en in gang zetten van de relevante spelers. Anderzijds is Goe Gespeeld! een herkenbare partner: niet enkel voor het beleid, maar zeker ook voor ouders, opvoeders, leiders en animatoren en mensen die met kinderen werken. Het zijn deze mensen die speelkansen creëren en faciliteren voor alle kinderen. Goe Gespeeld! zet in op het maatschappelijke debat. Daar laten we niet alleen onze stem, maar ook de stem van elk spelend kind spreken.

Goe Gespeeld! pleit voor echt spelen: over goe spelen, zonder de “d” want spelen is ook nooit “af” of ’t is met een hoek af.


Goe Gespeeld! heeft een visie: alle kinderen hebben recht op uitdagende speelkansen in hun buurt, zeker ook in het groen. We werken aan meer en betere speelkansen voor kinderen. We willen een samenleving creëren waar er fysieke én mentale ruimte wordt gemaakt voor het spelende kind. Waar het spelende kind thuis is, recht heeft op ‘zijn’ en waar er naar geluisterd wordt. We vertrekken hiervoor vanuit de participatie van kinderen. We werken samen met kinderen en mensen die de grenzen van speelruimte kunnen verleggen.

Het GG! netwerk


Partners

Het Goe Gespeeld!-netwerk bestaat momenteel uit heel wat organisaties. Deze organisaties trekken allemaal aan dezelfde kar rond spelen: laat het vooral veel, vuil en fantastisch zijn! 

Voorzitter

VDS vzw is sinds de start van Goe Gespeeld! het aanspreekpunt van het netwerk en neemt met veel plezier de trekkersrol op zich.



ONZE ACTIES

Goe Gespeeld! wil lokale beleidsmakers, jeugdraden, jeugdwerkers én ouders versterken om spelen in de kijker te zetten en ruimte te maken voor écht spelen. We werken aan meer en betere speelruimte voor kinderen en vertrekken daarvoor vanuit de participatie van kinderen. Dit gebeurt samen met de mensen die de grenzen van speelruimte kunnen verleggen. 

HET GOE GESPEELD!-CHARTER

...voor gemeentes

Gemeentes kunnen intekenen om een Goe Gespeeld! gemeente te worden. Ze ondertekenen hiermee het charter waar volgende zaken in vermeld staan. 


...voor thuis of op school

Daarnaast heeft Goe Gespeeld! ook een charter voor ouders en scholen met telkens 8 tips om ervoor te zorgen dat kinderen aan ‘goe spelen' kunnen toekomen. Zo proberen we elke plek waar kinderen komen - en dus spelen - te overtuigen om te kiezen voor Goe Spelen.



JAARPRIORITEITEN

Met het Goe Gespeeld-netwerk schuiven wij enkele jaarprioriteiten naar voor. Ze geven ons én gemeentes/organisaties een leidraad in het zoeken naar acties en het uitschrijven van meerjarenplannen.

2022 - Spelen in de buurt

Dit jaar kozen we als thema ‘Spelen in de buurt’. Achter de schermen werken we - in samenwerking De Buitenspeeldag - volop aan deze campagne. Deze heeft als doel om kinderen, jongeren en hun organisaties plekken in de aandacht te laten brengen die betekenisvol zijn voor hen en om hierover in gesprek te gaan met lokale beleidsmakers. Daarnaast willen we ook het brede publiek en beleidsmakers confronteren met de problematiek van en de nood aan meer jeugdvriendelijke en duurzame ruimte in Vlaanderen en Brussel. 

Meer info

2020-2021 - Goed lokaal speelbeleid

In 2021 brachten we 2 prioriteiten samen. 

Door de - dan nog steeds aanhoudende- coronacrisis waren we genoodzaakt om de studiedag rond Buiten Spelen te verplaatsen. 

April 2021 was het dan zo ver. De drie organisaties (Goe Gespeeld, Kind&Samenleving en Woodkid) slaan de handen in elkaar om jullie een boeiend programma voor te schotelen. Het programma kon je samenstellen naar je eigen interesse.

In de namiddag presenteert Kind en Samenleving de resultaten van hun Buitenspeelonderzoek en de uitdagingen voor het werkveld. Je kon daarna terecht in verschillende sessies die draaien rond spelen in de publieke ruimte en het speelbeleid in een stad of gemeente.

's Avonds kan je komen luisteren naar een interessant panelgesprek, voorgezeten door Woodkid. Verschillende experten spreken er over het effect van spelen op de ontwikkeling van een kind en outdoorlearning.

Meer info... 

2019-2020 - Buiten spelen

De focus ging liggen op buiten spelen in 2019-2020. 
Corona smeet echter roet in het eten. 
Letterlijk. 

Goe Gespeeld! verzette zijn focus van het organiseren van een studiedag (werd verplaatst naar 2021) naar het belangenbehartigen van het spelende kind. Terug naar de basis. 

Samen met enkele partners probeerden we kinderen en jongeren zo snel mogelijk in de relanceplannen te krijgen, zodat het recht op vrije tijd en zeker dat op buiten spelen werd nageleefd.  We onderschreven onderanderen mee deze brief en ontwikkelde mee het draaiboek 'exitstrategie publieke ruimte'. 

2018-2019 - Risicovol spelen

In 2019 richt het netwerk zich op het thema 'Risicovol spelen' met de campagne 'Hé, het is ok'. De campagne omvat verschillende posters, elk met een focus op een ander soort activiteit of speelplezier. Zo zegt Kind en Gezin bijvoorbeeld dat het wel ok is om vuil te worden tijdens het spelen, zegt de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk dat kinderen wél met hamers en zagen aan de slag kunnen gaan en Agentschap Natuur en Bos verklaart dat het helemaal ok is om in het bos te ravotten. Allemaal zaken die kinderen maar al te vaak worden verboden. 

Kinderen zoeken hoe dan ook telkens het avontuur op in hun spel. En we moeten hen dat ook gunnen. Lees het persbericht

2014 - Bereikbaarheid van speelruimte
2013 - Onontdekte speelruimte

In 2013 zette Goe Gespeeld! de onontdekte speelruimte in de kijker met een persactie. Met een vlot vaarden we naar een stukje onontdekte speelnatuur.

2012 - Goe Gespeeld!-charter

In 2012 zette Goe Gespeeld! het charter en de Goe Gespeeld!-partij in de kijker, naar aanleiding van de verkiezingen. Het persdossier geeft uitleg. 

2011 - Spelen in de openbare ruimte

Goe Gespeeld! trok in 2011 de aandacht voor spelen in de openbare ruimte. Via een guerilla-actie met krijtspray en sjablonen werden de straten en pleinen veroverd als speelruimte!

Het persdossier vertelt het verhaal.

2010 - Recht op vuil worden, blutsen en builen

In 2010 nam de persactie van Goe Gespeeld! het op voor vuile kleren en blauwe plekken.

BELEIDSNOTA

Het netwerk van Goe Gespeeld! schreef samen een beleidsnota. De krijtlijnen rond het belang van spelen voor de komende jaren zitten hierin vervat. De beleidsnota wordt opgenomen in de beleidsnota van de VDS.

Meer lezen? Je vindt hem hier.

Het vergt moed om jouw 6-jarige in de handen van een 16-jarige te geven op het speelplein. Het kijken naar een kind dat zijn eigen grenzen verlegt door hoger dan ooit in een boom te klimmen vraagt heel wat vertrouwen van ouders en/of de begeleiding. Maar het kind zo’n vertrouwen geven, zorgt voor een boost in het zelfvertrouwen van kinderen.

Tine Bergiers -
Voorzitter Goe Gespeeld! 


PROMOMATERIAAL

Goe Gespeeld! heeft heel wat promomateriaal ontwikkeld. Dit kan je gebruiken om Goe Gespeeld! in de verf te zetten, bijvoorbeeld bij de ondertekening van het charter, op evenementen of op zichtbare locaties in de gemeente. Ontdek hier al het promomateriaal.


INSPIRATIE

  • De provincie Antwerpen maakte de inspiratiebrochure ‘Mag ik buiten spelen?’ en die is zeker de moeite waard.

  • Van 2010 tot 2013 gaf de Vlaamse overheid via het project ‘Speelgroen’ 25 jeugdverenigingen een financieel en inhoudelijk steuntje in de rug om  hun terrein avontuurlijk en natuurlijk in te richten. Deze handleiding 'Handboek Speelgroen' geeft stap voor stap aan hoe je je speelterrein kan omtoveren tot een avontuurlijke plek.

  • Een artikel in Knack over ‘de opvoeding van tegenwoordig’ n.a.v. een onderzoek over ‘ouders’ (2010) door de Gezinsbond. Angst is het sleutelwoord van het eindrapport. “Ouders zijn vandaag de dag overbezorgd”.

  • Een kritisch artikel uit Krax was de aanleiding voor een debat op een rondetafel van 2009 van Goe Gespeeld!
  • Op zoek naar wat je rond spelen op school kan doen? Kind en Samenleving vertelt er alles over in "de speeltijd, maak er spel van'"

  • Spelen gebeurt niet zomaar: een (lokaal) speelbeleid kan dat op allerlei manieren ondersteunen.

  • In Vlaanderen wordt sinds 2008 een jaarlijkse Buitenspeeldag georganiseerd. Een interessante case om na te denken over de spanning tussen buitenspelen promoten en er een aparte ruimte, tijd en organisatie aan geven

  • International Mud Day wil kinderen over de wereld met elkaar verbinden en organiseert ieder jaar op 29 juni internationale modderdag. In navolging van Nepal volgden ondertussen landen als Australië, de Verenigde Staten, Nederland, Spanje, Frankrijk… Een ideale manier om het thema ‘spelen, avontuurlijkheid en vuil worden’ onder de aandacht te brengen


Inspiratie haal je zeker uit Project Wild Thing, een documentaire en campagne die Britse kinderen weer in de natuur wil krijgen. Bekijk de trailer van de film. Je kan de film ook vertonen of kopen.


Laat je inspireren door de poster ‘Bevrijd de speeltijger (in jezelf)’ en de visietekst over spelen-en-ontmoeten van Kind & Samenleving.