02 mei 2024

De IJsjesnorm


Spelen is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren, maar niet alle speelplekken zijn even gemakkelijk bereikbaar. Om hier een zicht op te krijgen, ontwikkelden we een informeel meetinstrument: aan de hand van een lekker ijsje proberen we de bereikbaarheid in kaart te brengen.

Hoe werkt het?

Met een ijsje in de hand vertrek je vanuit een belangrijke plek voor jou (je thuis, school, hobby, bij familie, vrienden, ...) en stap je richting een speelplek in de buurt. Onderweg geniet je van je ijsje, om bij aankomst te kijken hoeveel er nog overschiet. Is je ijsje op? Of heb je nog meer dan de helft over? Laat het ons zeker weten via www.ijsjesnorm.be.

Vanaf onze officiĆ«le lancering in mei zetten we alles op alles om verschillende doelgroepen over heel Vlaanderen te bereiken. Per maand focussen we op een ander publiek, maar geen nood: meedoen mag altijd! 

Het ingeven van je resultaten kan tot 15 september, daarna beginnen we aan het verwerken van alle data om met onze resultaten de lokale verkiezingen tegemoet te komen.

Het doel

Met de ijsjesnorm willen we op een informele manier meten hoe bereikbaar speelplekken in Vlaanderen zijn. Zo meten we niet in fysieke afstand, maar in de tijdsduur van een gemiddeld ijsje. Zoals een klein kind trager eet, maar ook trager stapt, zal een tiener al grotere happen en stappen nemen. Op die manier krijgen we uiteindelijk een beeld van de gemiddelde grootte van een ijsje bij aankomst per regio.

Als de speelplek dicht in de buurt is en gemakkelijk bereikbaar, dan zal je aankomen met nog veel ijs over. Ligt je speelplek ver, of is het lastig om die speelplek te bereiken, dan zal je ijsje misschien al op zijn.

(M)eet je mee?

Uitgegeten en -gemeten? Hieronder kan je het formulier invullen om ons te laten weten hoe groot jouw ijsje nog was. Invullen kan tot en met 15 september!