Klimaatactie
Klimaat? Actie! Klimaatverandering is hot. Om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graden te houden, moet iedereen in actie schieten. Met deze praktische actietips kan je met jouw klas, jeugdbeweging of vereniging snel aan de slag!
Avontuurlijk spelen
Enkele studenten van VIVES hogeschool creëerden een podcastreeks over avontuurlijk spelen. Hierin benadrukken ze het belang van avontuurlijk (buiten)spelen en tips om dit te stimuleren. Weer of geen weer, het is altijd buitenspeelweer!
Escaperoom
Een interactieve escaperoom waarin je meer leert over de impact van onze elektronica op mens en milieu én over wat je zelf kan doen om je elektronicagebruik te verduurzamen.
Beestige uitdagingen
Kan jij sneller zigzaggen dan een stekelbaars, beter flapperen dan een roodborstje, sneller graven dan een das? Download Meet je met een Dier en ga de strijd aan in 12 spannende uitdagingen!
Haal inspiratie bij MOS - straffe scholen over de thema's biodiversiteit, vergroening en buiten leren.
Educatief Natuurbeheer
Educatief Natuurbeheer is een project rond natuurbeleving en -beheer voor scholen, jeugdgroepen, andere verenigingen en bedrijven. Het doel is om kinderen warm te maken voor natuur, hen terug in contact te brengen door beheerwerk en belevingsgerichte opdrachten. Concreet willen ze zoveel mogelijk kinderen een top natuurervaring laten beleven voor hun 12 jaar.
Vitamine G
Vitamine G heeft een brochure gelanceerd over het belang van spelen in een gavarieerde, natuurlijke buitenruimte en van spelen in het groen. Ze hebben het doel om aan alle lezers te tonen dat het mogelijk is om op maat van elke opvang, en -onthaalinitiatief een groene, boeiende en veilige buitenruimte te creëren. Waarom vergroenen? Hoe groen ga je? En nog veel meer.
Pimp je speelplaats
GoodPlanet pimpt al 15 jaar speelplaatsen en buitenruimtes van scholen, opvanginitiatieven, jeugdwerk en openbare terreinen. Hun belangrijkste troef is het bieden van technische en pedagogische ondersteuning rond het thema speel, en leergroen.
Inclusive playground design
Hou je er ook rekening mee dat alle kinderen mee kunnen spelen op jouw (avontuurlijke, groene) speelplaats? Het onderzoek van Gaya Mor voor de Universiteit van Groningen biedt inzicht in de manieren waarop een speelplaats ook toegankelijk kan zijn voor kinderen met een beperking.
Leertraject over bomen en bos
Op de website van De Boom In vind je een leertraject voor het lager onderwijs over bomen en bos, in de klas, op school, in de eigen buurt en in de wereld. Je vindt er educatief materiaal voor de 1ste, de 2de en de 3de graad. Je vindt er bovendien ook leuke en interessante workshops.
Het Bellenbos
Kom je nestelen in het Bellenbos! Een bijzondere plek waar kinderen kunnen ontdekken, leren en experimenteren. Ben je een leerkracht en heb je zin om met je klas te komen nestelen? Ga dan zeker eens een kijkje nemen op hun website en schrijf je in!
De Bosklaskar
Buiten gaat alles beter, ook lesgeven. Buiten lesgeven zit bovendien in de lift; meer en meer scholen willen ervan proeven. Omdat ook BOS+ overtuigd is van alle voordelen die met buiten lesgeven gepaard gaan, hebben we onze schouders onder het idee gezet en ontwikkelden we de Bosklaskar. Een kar vol lesmateriaal, die het voor alle leerkrachten mogelijk moet maken om vaker naar buiten te gaan om les te geven. Wil je meer inzetten op Outdoor Education, maar weet je nog niet hoe? Vraag dan een gratis workshop aan.
Een wonderwoudje
Is er een plekje in je gemeente die wat groener, wilder en speelser mag zijn? BOS+ gaat aan de slag de toekomstige gebruikers om ideeën te verzamelen hoe deze plek er moet uit zien. Wanneer het ontwerp concreet is, wordt er samen aangeplant en het plekje omgetoverd tot een wonderwoudje!
Week van het Bos
Week van het Bos: elk jaar in oktober valt de feestweek van het bos. Om dat te vieren verzamelen we jaarlijks de leukste bosspelletjes, spannendste uitdagingen en meest creatieve knutseltips. Die blijven na die week natuurlijk ook beschikbaar!
Educatief materiaal Bos+
Kinderen die vaak in spelen in het groen zijn over het algemeen gezonder: ze hebben minder last van aandoeningen aan de luchtwegen, ontwikkelen een betere motoriek en hebben meer uithoudingsvermogen. Kennismaken met en leren over het bos zorgen ervoor dat kinderen én volwassenen bossen meer waarderen. Een greep uit het materiaal dat BOS+ in de loop der jaren heeft aangemaakt kan je hier vinden!
Buitenklas Hoeselt
In samenwerking met Natuurpunt werd in Hoeselt en speelzone en buitenklas uitgewerkt op het terrein Ten Brandenbosch, het Bos van de Hoop. Zo voorziet de school 't Nederwijsje regelmatig lessen buiten in het natuurgebied.
Speelplaats ontharden
Goed voor de natuur én goed voor het speelplezier: een ontharde speelplaats op school. Met dit draaiboek van omgeving Vlaanderen kan je zelf aan de slag om jouw schoolomgeving klimaatbestendig te maken.
Daily Dose of Nature
Met een nieuwe 'natuurdriehoek' en een brochure vol tips, willen onderzoekers en experts het buitenspelen in de natuur aanmoedigen.