365 dagen buitenspelen

Beeld je in… Je wandelt de Arenberg af, richting centrum. Onderweg hoor je al wat fietsbellen vrolijk rinkelen. De school is uit; kinderen op gang!Je zet je neer op één van de zitbanken op het Muntplein met de zon op je snoet.
Rechts van je hoor je een schaterlach, een koddige kleuter loopt door de watersprinkels op het plein. Bijna helemaal doorweekt spat niet enkel het water van haar gezicht, maar vooral het speelplezier.
De fietsbellen die je daarnet hoorde, hebben ook hun weg gevonden naar het Muntplein. Fietsen aan de kant en skateboard uit de rugzak. Er wordt gretig op en af geskate, het ‘rake-take-take-tak’’ van de wieltjes over de tegels heeft best een rustgevend effect.
Je ziet een bende jongeren toekomen en ook hun plekje zoeken op het plein.Een hoop gestoei, gejoel en gelach komt uit hun groepje vandaan. Met een cola in de hand en de bijbehorende zak chips hoor je ze praten over de aankomende vakantie.
Een buiten-speel-dag zoals hij kan zijn. Zoals hij moet zijn. 

Zo startte onze nota naar de Vlaamse Overheid. Een nota waarmee we het Departement Cultuur, Jeugd en media trachtten te overtuigen van onze goesting om aan de slag te gaan rond 365 dagen buitenspelen.  Die goesting werd duidelijk gehoord en we kregen dus positief nieuws! 


Buiten spelen = meer dan enkel buitenspeeldag

Met Goe Gespeeld! zat de VDS al enkele jaren mee in de stuurgroep van de Buitenspeeldag. 

De Buitenspeeldag kent zijn oorsprong enkele jaren geleden en richtte de focus op het belang van buitenspelen en kinderen naar buiten sturen. Het concept= 1 topdag vol met buitenspeelkansen organiseren. 

Een concept dat smaakt, maar het smaakte vooral naar meer. 

Samen met de stuurgroep (Het Departement CJM, Bataljong, Lokaal Netwerk Sportbeleid, Kind&Samenleving en Goe Gespeeld!) zagen we De Buitenspeeldag als een opstapje om lokale besturen meer uit te dagen om aan een breed speelbeleid te werken. 


De uitgebreide offerte is heel gedetailleerd en straalt veel enthousiasme uit. VDS heeft een sterke visie op buitenspelen, wat tot hun kerntaken behoort De uitrol van de campagne wordt voldoende duidelijk gemaakt en benadrukt het belang van een veelzijdige aanpak, die zich richt op verschillende doelgroepen en verschillende aspecten van de maatschappij.


Citaat uit het gunningsverslag van Departement Cultuur, Jeugd en Media 


GG en de VDS als coördinator van het traject 365 dagen buitenspelen

De ambitie om meer te doen, werd ook door de Vlaamse Overheid gesmaakt. Zo schreven ze een overheidsopdracht uit die loopt tot en met 2024. 

De VDS wordt aangeduid als de inhoudelijke trekker van dat traject. Dit houdt in dat we, uiteraard samen met onze partners, werk maken van een breder gedragen (buiten)speelbeleid in Vlaanderen en Brussel. 


Wat staat er op onze agenda?

  • Een nieuwe website voor de Buitenspeeldag en het traject 365 dagen buitenspelen 
  • Een sterk inhoudelijk verhaal met onze verschillende partners 
  • Een goed georganiseerde Buitenspeeldag die als kers op de taart kan dienen van het buitenspeeljaar
  • Een sterke (en ook meer inhoudelijke) samenwerking rond die Buitenspeeldag met de commerciele partners 
  • Een speelbeleid gedragen door heel Vlaanderen en Brussel 
  • ... 


Wij hebben er in ieder geval ongelooflijk veel zin in! Binnenkort hoor je hier dus zeker meer over. 

VDS en GG?


Goe Gespeeld! is een netwerkorganisatie die het recht op spelen voor kinderen wil garanderen. We willen de belangen van spelende kinderen behartigen door het informeren en in gang zetten van de relevante spelers. 

Al sinds de opstart is de VDS voorzitter en dus trekker van het Goe Gespeeld! netwerk. 

Buitenspeel-dag?

We gingen aan de slag om een nieuwe website te bouwen. Een website waar je alles terug kunt vinden omtrent de buitenspeeldag, maar waar je ook geinspireerd geraakt rond het buitenspelen. Ontdek alles rond buitenspelen via www.buitenspelen.be. Alle informatie over de buitenspeeldag vind je hier.


Vragen?


Heb je vragen rond het traject of benieuwd naar waar we de komende tijd allemaal mee aan de slag gaan? 

Contacteer dan zeker Tine!
Tine is naast Verantwoordelijke Beleid binnen de VDS ook voorzitter van Goe Gespeeld!. Zij wordt dus ook het aanspreekpunt rond 365 dagen buitenspelen. 


Promomateriaal


Op zoek naar wat promomateriaal om jouw Buitenspeeldag in the picture te zetten? Of materiaal om te tonen dat jullie 365 dagen van het jaar buitenspelen? Digitaal en fysiek, we hebben het allemaal! Ontdek het hier!