Kinderen spelen in de buurt


Kinderen spelen het vaakst buiten en dicht bij huis. De straten en buurtpleinen zijn het toneel van verstoppertje, fietsen, een partijtje voetbal. Het zijn de plekken waar kinderen elkaar kunnen ontmoeten en avontuurlijk kunnen spelen. Dit willen we maar al te graag stimuleren! 

Filter


Kids don't remember their best days of television.

HET HANGKIND


Buiten spelen geeft kinderen de kans om vrienden te vinden en hun plaats in de samenleving te veroveren. Om ouders en grootouders daar warm voor te maken, lancereerde Kind & Samenleving een reeks postkaarten.

Want conflicten waren de laatste jaren zo vaak in het nieuws dat we het wel eens vergeten: als kinderen buiten spelen, voegen ze vooral ook veel warmte toe aan een samenleving. In de publieke ruimte vinden ze bekende en nieuwe vrienden, ontmoeten ze andere generaties en brengen ze contacten tussen volwassenen tot stand. Denk maar aan de speel- en leefstraten, waar het vaak de volwassenen zijn die nog het meest van al genieten.

DE SPEELTIJGER


Om ook anderen warm te maken voor dat buiten spelen, kan je hier de heerlijke speelposter van Kind & Samenleving gratis downloaden. Daarmee willen ze kinderen uitdagen om wat vaker 'rond te spoken.' Want buiten spelen is zo waardevol voor kinderen en voor de hele samenleving.

Kinderen spelen waar ze zijn. Hun speelplekken zijn niet alleen speciale ‘plekken voor kinderen’, zoals het speelpleintje om de hoek met het hoge klimrek, of de trampoline in de achtertuin. Die plekken zijn duidelijk en dichtbij en daardoor waardevol. Maar volop in de publieke ruimte spelen – op straat, zeg maar – heeft ook een heel eigen waarde. Het is dan dat de meeste en de meest diverse ontmoetingskansen zich voordoen.

 

DE BUITENSPEELHELD


Waarom is het belangrijk dat kinderen, samen met anderen, volop buiten kunnen spelen op straat of op pleintjes? De buitenspeelheld-poster van Kind & Samenleving brengt dat in beeld! De 10 uitdagingen van de buitenspeelheld steunen op kenmerken die eigen zijn aan spelen:

  • Spelen, dat is vrijheid. Spelen is zelf beslissen wat je doet, je hoeft niet uit te leggen waarom je speelt. Bovendien heb je altijd de vrijheid om te stoppen met spelen, als je geen zin meer hebt of omdat het niet meer voldoende veilig aanvoelt.
  • Spelen doe je omwille van het spelen zelf. Veel meer dan de uitkomst staat het proces voorop, en de voldoening die in het spelen zelf zit.
  • Spelen betekent vaak dat je jezelf bewust voor uitdagingen zet: moeilijkheden die moeten overwonnen worden, nieuwe situaties die om een antwoord vragen. In je spel kan je ‘eens kijken of het lukt’, zonder grote gevolgen als het misgaat.
  • Verbeelding geeft een extra betekenislaag aan het spel: alsof het allemaal echt is, maar dan op een andere manier dan gewoonlijk. Spelen is alledaagse magie.

SPEELWEEFSEL

Een speelweefsel is een netwerk dat alle informele en formele (speel)plekken omvat, en de routes die deze plekken verbinden. Het concept gebruiken we om kwaliteitsvolle speelruimte en kindgerichte publieke ruimte te realiseren. Door kaarten te maken van de plekken en verbindingen die kinderen vaak gebruiken, wordt het perspectief van kinderen 'ruimtelijk vertaald'. Op die manier kunnen we het bestaande en het gewenste speelweefsel van een gebied uittekenen.

Meer informatie via Kind & Samenleving.


SPELEN IN HET BOS

Bos+ leert ons weer spelen in het bos! Kinderen die vaak in bos en natuur spelen zijn over het algemeen gezonder: ze hebben minder last van aandoeningen aan de luchtwegen, ontwikkelen een betere motoriek en hebben meer uithoudingsvermogen.

Spelen en leren in het bos en de natuur prikkelt de fantasie, stimuleert de creativiteit en ondernemingszin, biedt volop de gelegenheid tot verwondering, tot spontane ontdekkingen en inzichten in ecologische relaties. Doorheen het vertoeven en spelen in de natuur ontwikkelen de kinderen een sterke verbondenheid met de natuur, die ook op later leeftijd blijft doorwerken. Als een complete generatie jongeren het contact met de natuur verliest, zal de hele samenleving daar de nadelige gevolgen van ondervinden.


HOE ZORG JE VOOR EEN KINDVRIENDELIJKE TUIN?

Kind & Gezin somt deze tips op om een kindvriendelijke tuin te creëren. En daarbij hoort ook 'Risicovol' spelen', dat is onmisbaar voor de ontwikkeling van kinderen. Kinderen moeten de kans krijgen om de wereld en de bijhorende verantwoorde risico’s te exploreren. In een rijke, gevarieerde spelomgeving voelen ze zich uitgedaagd, gaan ze op ontdekkingstocht en bewegen ze zich op de grenzen van hun mogelijkheden.

OP ZOEK NAAR SPEELNATUUR?

Via de website van Natuurpunt kan je zoeken naar verschillende natuurgebieden. Je kan er bovendien filteren op speelnatuur. Super handig voor wie een dagje in het groen wil gaan spelen in de buurt!


INSPIRATIE

  • Vinden jullie de Buitenspeeldag ook zo geweldig? Krijgen jullie maar geen genoeg van buitenspelen? Hopen jullie dat elke dag tot een buitenspeeldag omgetoverd kan worden? Blader dan zeker eens door deze bundel en laat je inspireren door 365 dagen buitenspeel plezier!

  • Van Barcelona tot Santiago, dit rapport licht toe hoe en waarom elke stad of buurt zou moeten starten met het creëren van kindgerichte buurten. Laat je inspireren door de mooie voorbeelden foto's en case study's.

 

  • Laat van je horen! Hier mag je gekke of noodzakelijke ideeën indienen die jij hebt voor pleinen, straten of andere openbare plekken in jouw buurt. Welke plekken moeten dringend aangepakt worden? Tijdens de week van de mobiliteit bezorgen ze al de ideeën met actieplan naar de lokale besturen. Indienen kan tot eind juni!

  • Speelstraten? Allemaal heel leuk, maar hoe begin je hier nu aan? En wat doe je best niet? Bataljong licht dit graag toe.  

  • Op onze eigen Pinterestpagina verzamelden we heel wat speelideeen om toe te passen in je eigen buurt.