Spelen met ruimte


Een (internationale) uitwisseling

Kinderen en jongeren hebben ruimte nodig om jong te kunnen zijn, maar die is er steeds minder. Er is een grote druk op ruimte en een machtsongelijkheid in het ontwerp. Het gebruik van de publieke ruimte zorgt voor conflicten, overlast en uitsluiting van bepaalde groepen.

En zo is PLAYces ontstaan. Drie organisaties (VDS vzw, De Ambrassade en Jantje Beton) wilden de handen in elkaar slaan om onder de naam PLAYces een internationale reis uit te werken boordevol inspiratie. We dienden samen een dossier in bij Erasmus+ en kregen steun om deze reis uit te werken in 2024. Tijdens de eerste editie (2024) reisden we vier dagen door België en Nederland en ontdekken we het landschap van participatief werken met kinderen en jongeren in het ontwikkelen, uitwerken en/of invullen van ruimte. Dit deden we aan de hand van inspiratiebezoeken, interessante sprekers, enkele denk- en doe-oefeningen, en nadien een aandenken met alle informatie die we onderweg verzamelden.

Waarom?

We willen méér duurzame (en jeugdgerichte) ruimte creëren die zo (on)georganiseerd is dat alle kinderen en jongeren er volwaardig gebruik van kunnen maken, én dat ze die mee kunnen, mogen en willen vormgeven. We ijveren voor het principe: Kinderen en jongeren mogen overal zijn en spelen. Zo worden ook zij erkend en gewaardeerd als gebruikers. Op die manier versterken we hun levenskwaliteit en groeien ze op tot gezonde en actieve burgers, die zich zelfstandig verplaatsen naar betekenisvolle plekken in hun buurt en/of daarbuiten.

Doel

Om ruimteprofessionals en jeugdwerkers met elkaar in contact te brengen, over de grenzen heen. De druk op ruimte willen we zo ombuigen tot boeiende kansen:

  • Voor het jeugdwerk: om tot nieuwe vormen van jeugdwerkactiviteiten, nieuwe plekken en meer actorschap in de samenleving te komen. 
  • Voor ruimte-actoren: om inzicht te krijgen en ervaringen op te doen richting meer duurzame publieke ruimte voor iedereen, met bijzondere aandacht voor de ontwikkeling van achtergestelde landelijke en stedelijke gebieden.


Voor beide actoren geldt dat we de nadruk leggen om samen met en namens kinderen en jongeren te werken.

Voor/met wie?

Deze uitwisselingen zijn zeker interessant voor volgende profielen: 

  • Professionele jeugdwerkers en procesbegeleiders, erkende jeugdorganisaties en experimentele projecten in de publieke ruimte. PLAYces kan hun motivatie, taal en handvatten geven om hiermee aan de slag te gaan. Op die manier willen we hen uitdagen om ook hun eigen werking in vraag te stellen en nieuwe experimenten in (het vormgeven van) publieke ruimte in gang te steken.
  • Beleidsmakers jeugd, ruimte en omgeving (kabinetten, politici, commissies, parlementairen, departementen enz.): PLAYces kan hen aanbevelingen, inzicht en kaders bieden om die publieke ruimte ook voor en met kinderen en jongeren vorm te geven, zodat ze die blik meenemen in hun beleidsvoorbereidend werk, zowel op landelijk, bovenlokaal als op lokaal niveau. 
  • Jeugd- en vrijetijdsambtenaren: PLAYces biedt kansen om hen te versterken en verbinding te laten vinden met andere actoren en beleidsdomeinen in ruimtelijke processen. 
  • Ruimteplanners, -ontwerpers en omgevingsambtenaren: PLAYces zorgt ervoor dat ruimteplanners en omgevingsambtenaren taal en voorbeelden krijgen om een gesprek aan te gaan met de jonge gebruikers van publieke ruimte, zodat ze hen in de toekomst beter kunnen betrekken. 
  • Maatschappelijke organisaties die bepaalde sectoren; zoals jeugd, onderwijs,... vertegenwoordigen kunnen via PLAYces zelf heel wat leren en kunnen ervoor zorgen dat de meegenomen conclusies en aanbevelingen ook vertaald worden naar hun achterban, zodat nog meer mensen doordrongen raken van het idee dat kinderen en jongeren betrokken kunnen worden bij het vormgeven van publieke ruimte. 
  • Voor wie het ook interessant kan zijn: Organisaties die zich bezighouden met ruimte en kinderen of jongeren, professoren, studiebureaus, studenten sociaal werk en ruimtelijke planning,...  


Op basis van verschillende criteria bekijken wij intern wie we uitnodigen om mee op reis te gaan, zodat we een diverse groep deelnemers meenemen die ook elkaar kunnen uitdagen en inspireren.

* Expertise of ervaring in participatief werken met kinderen of jongeren is niet vereist. 

Inhoud

Reisverslag 2024

Van 1 tot 4 oktober 2024 organiseerden we voor de eerste keer PLAYces. De internationale uitwisseling bevatte een busreis van vier dagen, waarvan twee in België en twee in Nederland.

Benieuwd naar onze avonturen?


Meer inhoud?

Neem een kijkje op onze Goe Gespeeld!-pagina rond participatie van kinderen en jongeren in de publieke ruimte en ontdek tal van brochures, publicaties, interessante links,...


Organisatoren

Vlaamse Dienst Speelpleinwerk vzw

 

De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk is een dienstverlenende organisatie voor het speelpleinwerk in Vlaanderen en Brussel. De kerntaken van de VDS omvatten lokale ondersteuning, kadervorming en belangenbehartiging van het speelpleinwerk. De VDS streeft ernaar speelpleinwerkingen proactief te ondersteunen door meer en betere speelkansen in de vrije tijd van kinderen te creëren en permanent te streven naar vernieuwing in de sector.

De VDS fungeert zowel als koepel van het speelpleinwerk als expertisecentrum rond spelen voor elk speelinitiatief. Daarbij is de VDS de verdediger van het spelende kind. In de statuten is expliciet opgenomen dat de VDS de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en het Internationaal Verdrag betreffende de Rechten van het Kind onderschrijft. De VDS werkt met 25 stafmedewerkers en meer dan 300 vrijwilligers.

De Ambrassade

De Ambrassade, bureau voor jonge zaken, is: 

  • een expertisecentrum voor alles wat te maken heeft met het jeugdwerk, jeugdinformatie en jeugdbeleid 
  • een ondersteunings- en netwerkorganisatie voor het hele jeugdwerk in Vlaanderen en Brussel 
  • de coördinator voor jeugdinformatie in Vlaanderen 
  • de schakelorganisatie tussen het jeugdwerk, andere beleidsdomeinen die impact hebben op kinderen en jongeren (onderwijs, welzijn, werk, onderwijs, …) , en beleidsmakers 
  • de katalysator achter de Vlaamse Jeugdraad, de officiële adviesraad voor de Vlaamse Regering over alle domeinen die kinderen, jongeren en hun organisaties in Vlaanderen aanbelangen. 

Jantje Beton

Jantje Beton is dé buitenspeelexpert die zich, in samenwerking met kinderen en partners, inzet voor het stimuleren van buitenspelen en bewegen bij kinderen en jongeren. Maar hoe doen we dat?

We dragen direct bij aan beleidsontwikkeling op het gebied van buitenspelen. Zo moedigen we gemeenten aan om een speelvriendelijk beleid te voeren, waarvoor we onder andere 10 criteria voor een speelvriendelijk beleid hebben opgesteld.

We organiseren grootschalige, landelijke acties om heel Nederland aan te moedigen om buiten te spelen, zoals de Buitenspeeldag en de Buitenlesdag.

We ondersteunen lokale initiatieven op straat, in de buurt en in speeltuinen die duurzaam bijdragen aan buitenspeelkansen en -faciliteiten. Dit doen we met kennis, ervaring en financiële steun. Daarnaast voeren we verschillende projecten uit waarin we samen met kinderen, buurtbewoners en gemeenten werken aan het creëren van meer en betere speelruimte.

We bieden ondersteuning aan het netwerk van 600 lokale speeltuinorganisaties en kindervakantieorganisaties via LOS (Landelijk Overleg Speeltuinen).

Contact

Vlaamse Dienst Speelpleinwerk

Jantje Beton


Tine Bergiers 

Lange Ridderstraat 22
2800 Mechelen 

0478/39 90 39


Susan De Groote

Lange Ridderstraat 22
2800 Mechelen 

0495/14 18 76


Pauline van der Loo

Arthur van Schendelstraat 550
3511 MH Utrecht

0633 32 07 55


Anouk Boslooper

Arthur van Schendelstraat 550
3511 MH Utrecht

0640 51 43 75

De Ambrassade


Peter Bosschaert

Léopoldstraat 25
1000 Brussel

02 551 13 93">