De ruimte in Vlaanderen is schaars. Mensen hebben plaats nodig om te wonen, te werken, zich te ontspannen en te verplaatsen. Er is ruimte nodig voor groen en natuur, voor landbouw, industrie... In onze gemeente wordt de openbare ruimte niet enkel op volwassenen afgestemd maar ook op kinderen en jongeren. Zij willen, kunnen en mogen de ruimte waarin we leven mee vorm geven. - Charter Goe Gespeeld!
Kinderen zijn de eerste gebruikers van speelruimte op een heel eigen speelse manier. Ook plekken waar zij zich tussen heel wat andere mensen begeven – het dorpsplein, het sportcentrum, het stadspark – gebruiken zij vaak intensief en soms anders dan volwassenen. Het loont dus om kinderen te betrekken bij het vormgeven van formele en informele speelruimtes. Dat kan zowel voor plekken die speciaal voor kinderen bedoeld zijn als voor plekken waarin zij medegebruikers zijn. Kinderen en jongeren zijn de experts/ervaringsdeskundigen en kunnen zo heel goed de discussie over speelplekken en de vormgeving ervan voeden!
Je kan veel leren over de noden en kansen die in een speelplek aanwezig zijn vanuit hun beleving en huidige gebruik van een plek. Dat kan een goede basis zijn om met kinderen een stap verder te gaan en hen ideeën te laten vormen over het ontwerp van de ruimte. Dat maakt de vertaalslag naar de ‘eigenlijke’ ontwerper van de ruimte haalbaarder.
Onthoud: participatie van jeugd is zeker niet alleen aan de orde bij speelplekken, overal waar publieke ruimte op de agenda staat, zijn kinderen en jeugd betrokken partij!